02 apr Nagelbijter Gesignaleerd
Ben jij één van de 2 miljoen Nederlanders die op volwassen leeftijd nog nagels bijt?
Cijfers wijzen uit dat zo’n 10 tot 15 procent van de bevolking hun leven lang nagelbijten. Ook ik was tot zo’n drie maanden geleden een fervent nagelbijter. Maar aangezien de cijfers aangeven dat het percentage in de peutertijd op meer dan 30% ligt, moet het dus ook mogelijk zijn om het af te leren!
Meteen een mooie link naar één van de ‘basic assumptions’ van NLP: Mensen bezitten ‘Resources’ om hun doelstellingen te realiseren. We beschikken zowel bewust als onbewust over een groot aantal hulpbronnen. Mensen kunnen zich ontwikkelen dankzij de aanwezigheid van hun menselijk potentieel dat te vergelijken is met de ‘hardware’ van een computer. Uitgaande van dit idee kun je stellen dat als ergens in de wereld iemand iets gerealiseerd heeft, dit in principe mogelijk is voor iedereen. Je moet je alleen bewust worden van je resources en de handvaten hebben om deze te activeren.
Niet alle nagelbijters ondervinden ernstige problemen: sommige mensen gebruiken hun gebit gewoon als een soort altijd parate nagelknipper. Maar mooi is het natuurlijk niet! Mijn ervaring is dat nagelbijten niet zomaar een nare gewoonte is. Het is meer een drang die vraagt om een dwangmatige handeling. Net als bijvoorbeeld met roken of overmatig snoepen het geval is. De dwangmatige handeling vervult een behoefte. Een behoefte die we ons vaak niet bewust zijn. We willen er iets mee bereiken of vermijden. Het kan bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan stress, frustratie, spanning, verveling. Nagelbijten kan bijvoorbeeld ontspannend werken. Herkenbaar?
Uit ervaring weet ik dat het niet eenvoudig is om te stoppen met nagelbijten. Er zijn weliswaar allerlei middeltjes die je kunt uitproberen, maar zoals gezegd: het nagelbijten vervult een bepaalde behoefte en als je deze niet op een andere manier tegemoet komt, verval je al weer gauw in je oude gewoonte. En natuurlijk moet je ook de noodzaak tot verandering inzien. Heel lang hield ik mezelf voor de gek dat lange nagels eigenlijk onhandig zijn met typen of dat ik gewoon niet de tijd had om hiermee aan de slag te gaan. En dat terwijl deze conditionering natuurlijk een mooie gelegenheid is om mijn NLP technieken weer eens voor mezelf uit de kast te halen.
In januari van dit jaar ben ik er toch maar eens voor gaan zitten. In gesprek met mijn onderbewuste ben ik op zoek gegaan naar de positieve intentie (welke behoefte vervult het nagelbijten) achter het nagelbijten en heb ik alternatieven hiervoor gevonden.
En weet je: een oefening van 15 minuten – de six-steps reframing – heeft ervoor gezorgd dat ik geen behoefte meer heb om te nagelbijten…….hoe zo tijd nodig? En dat bewijst maar weer eens hoe krachtig NLP kan zijn!