Mindfulness – de drie misverstanden

Soms is het makkelijker uit te leggen wat iets is, door het te benaderen vanuit de oppositie: dat wat men denkt dat iets is. En aangezien je binnen Mindfulness leert dat gedachten geen FEITEN zijn, kun je ze ook gewoon veranderen……

  1. Mindfulness kost tijd en die tijd heb ik niet.

Ja, natuurlijk kost het tijd. Net als alle dingen die je wilt aanleren. Kijk maar eens terug op je leven: je schooltijd, werktijd, hobby’s, relaties. Zou je dit allemaal hebben bereikt, zonder enige inzet? Waarschijnlijk niet! En dat geldt natuurlijk ook voor Mindfulness: zonder oefening en inzet, zul je weinig tot geen effect merken.
Maar de vraag is of je er geen tijd voor hebt, of dat je DENKT dat je er geen tijd voor hebt. Want wat je DENKT is geen feit, het is gewoon een MINDFUCK.
Want als je iets echt wilt, dan heb je tijd. Dan kijk je net een half uurtje minder TV, sta je een half uurtje eerder op of laat je de boel gewoon een keer de boel.
En ik heb het dan gewoon over mijn eigen ervaring, want ik moet me ook regelmatig motiveren om tijd te maken. Maar ik weet ook dat ik door dat half uurtje per dag, net wat meer afstand creëer tot al mijn gedachten (en taken), ik meer focus heb en dan toch betere keuzes maak in wat er wel en niet belangrijk is of moet gebeuren.
Het LEVERT DUS TIJD OP!

  1. Mindfulness is alleen voor spirituele mensen

De vraag is natuurlijk wat je onder spiritueel verstaat. In mijn definitie is spiritualiteit gelijk aan persoonlijke ontwikkeling. En dan klopt het, want mensen die aan Mindfulness doen, hebben behoefte aan persoonlijke ontwikkeling. Maar het is niks ‘geks’ dat je aanleert.
In de tijd dat er nog geen computers, telefoons, planningen, sportclubs en allerlei uitdagende toekomst doelen waren, was iedereen gewoon grotendeels ‘in het moment’. Soms zie je ze nog wel eens: een oud mannetje op een bankje die gewoon de hele dag geniet van de langsvarende vissersboten en het contact dat hij heeft met de mensen die voorbij komen.  Want alleen ‘in het moment’ kun je genieten en gevoelens van geluk en liefde ervaren.
Door de hectiek van de dag, zijn we soms wat ver verwijderd geraakt van wat er echt toe doet. Van wat er NU speelt, NU nodig is en NU fijn of misschien ook wel niet fijn is. Mindfulness brengt je dus gewoon terug naar je eigen basis,  de resources die je al vanaf je geboorte in je hebt.

  1. Mindfulness heb je alleen nodig als je uit balans bent, te veel stress hebt.

Het klopt dat Mindfulness heel geschikt is om anders om te leren gaan met stress, maar als je al volledig uit balans bent, ben je al veel te lang doorgegaan. Hoe mooi zou het zijn als je het ‘uit balans zijn’ kunt voorkomen.
Dat betekent ook dat Mindfulness niet alleen iets is om te doen als je uit balans dreigt te raken. Iets dat ik vroeger zeker ook deed. Als het goed ging, dan vergat ik te oefenen en op het moment dat ik wat minder lekker in mijn vel zat, pakte ik de draad weer op.
Dat is natuurlijk beter dan helemaal niet oefenen, maar eigenlijk kun je Mindfulness zien als een soort levenswijze, een keuze om dit met regelmaat te blijven doen en om met regelmaat lekker ‘in het moment’ te zijn.
Bovendien is Mindfulness veel meer dan dat. Je ontdekt dat je op een andere manier met je gedachten kunt omgaan. Je krijgt wat meer zelfcompassie en leert meer focus te hebben op de dingen die er toe doen. En mensen die beter in staat zijn om zich te focussen, hebben meer kans op succes op allerlei vlakken in hun leven. Dus of je nu uit balans bent, een topatleet, een directeur, muzikant of gewoon lekker wilt investeren in jezelf: Mindfulness is voor iedereen zinvol.

De Minfulness training is bij Heart Systems onderdeel van het NLP FIT programma.



X