30 okt Hoe is jouw gevoelsrepertoire opgebouwd?
We realiseren ons vaak niet dat we geleerd hebben om ons te voelen zoals we ons voelen. Goed om eens stil te staan bij hoe ons gevoelsrepertoire zich ontwikkelt gedurende het leven.
Marie voelt zich ongewenst
Marie heeft al haar hele leven last van het gevoel ongewenst te zijn. Ze weet dat haar moeder ongewenst zwanger van haar was geworden. En alhoewel haar moeder haar keer op keer verteld heeft dat ze later heel blij met haar was, heeft ze dit nooit zo kunnen voelen. De relatie met haar moeder is hierdoor tot op de dag van vandaag moeizaam. Ook duikt het gevoel ongewenst te zijn te pas en te onpas op: in haar relatie, op het werk, in vriendschappen. Ze heeft er zo genoeg van! Ze wil af van dat gevoel! Ze wil zich geliefd voelen!
Marie heeft dit gevoel ongewenst te zijn al vanaf een moment in de baarmoeder. Ik ben ongewenst’ is een deel van haar identiteit geworden. In veel sociale situaties heeft ze last van het gevoel ongewenst te zijn.
Zich gewenst voelen?
Ze weet niet eens wat het is. Ook al zeggen mensen dat ze van haar houden, ze voelt het niet zo. Hierdoor is het lastig voor haar om op een ontspannen manier aanwezig te zijn en zich te laten zien en te horen in gezelschappen.
Hoe bouwen we een gevoelsrepertoire op?
Als embryo kunnen we alles voelen wat er in de omgeving te voelen is. Dit komt omdat er nog geen grenzen zijn tussen jezelf en de ander. Als embryo ontstaan dus al de eerste overtuigingen. Hier begint dus al de opbouw van ons gevoelsrepertoire.
Ook leren we gevoelens dankzij spiegelneuronen. Deze spiegelneuronen bevinden zich in het midden op ons voorhoofd. De spiegelneuronen stellen ons in staat om te voelen wat de ander voelt. Onbewust leren we zo diverse gevoelens te voelen. Ons gevoelsrepertoire breidt zich uit naarmate we met verschillende gevoelens van anderen in aanraking komen.
Spiegelneuronen in actie
Wat is het leuk om te lachen naar een baby en een lach terug te krijgen of hem zelfs met dwaas gedoe aan het schaterlachen te maken. Het omgekeerde werkt natuurlijk ook: jouw onrust, of jouw vervelende gevoelens komen ook binnen bij de baby.
Niet iedereen heeft evenveel spiegelneuronen.
Hoog sensitieve personen hebben meer spiegelneuronen dan de gemiddelde mens. Ze voelen wat een ander voelt. Soms nog eerder dan dat een ander dat zelf voelt (wetenschappelijk onderzoek E. Aron). Mensen met autisme hebben vaak minder spiegelneuronen. Zij kunnen minder goed voelen wat een ander voelt. Ze hebben hierdoor moeite om de non-verbale communicatie te begrijpen of te snappen welke emoties iemand heeft.
Gevoel leren door ervaringen
Naast de gevoelens die we van anderen gevoeld en geleerd hebben, bouwen we ook gevoelsrepertoire op door eigen ervaringen. Als dit slechte ervaringen zijn, hebben deze veel impact op ons. Bij een zeer intens gevoel is er sprake van ‘one-shot learning’: het brein koppelt het gevoel aan omgevingsfactoren. Vanaf dat moment zullen bij vergelijkbare omstandigheden dezelfde gevoelens bovenkomen. Iets uit de omstandigheden roept het gevoel weer op. Ons gevoelssysteem heeft dus door die ene intense ervaring geleerd zich op een bepaalde manier te voelen. Vanaf dat moment zul je bij vergelijkbare omstandigheden automatisch hetzelfde gevoel krijgen. Of het vergelijkbare omstandigheden zijn, dat bepaalt je onderbewuste. Met een beetje pech breiden de reacties zich uit naar allerlei andere omstandigheden zoals we hebben gezien in het voorbeeld van Marie. Marie voelt zich niet alleen bij haar moeder ongewenst, maar ook in relaties, op het werk, bij vrienden.
Bevrijding van ongewenste gevoelens
Om Marie te bevrijden van haar ongewenste gevoelens moeten we terug naar de oorsprong: naar het moment dat zij geleerd heeft zich te voelen zoals ze zich voelt. Met een aantal vragen leid ik haar terug naar de eerste keer met dit gevoel. Marie komt uit bij een gevoel wat ze in de baarmoeder van haar moeder heeft gevoeld. Ze is er weer en voelt een heel sterk gevoel van haar moeder die ontdekte ongewenst zwanger te zijn. Marie voelt de pijn van dat moment.
We passen IEMT (Integral Eye Movement Therapy) toe op de pijn. Ik laat haar oogbewegingen maken die helpen om het gevoel te verminderen. De pijn verdwijnt. Daarna werken we met de gevoelens die ze van haar moeder gevoeld heeft. Tot slot werken we met de ‘ik die ongewenst is’ en van binnen nog nul jaar is met alle vermogens die bij die leeftijd horen. Er passeren een flink aantal herinneringen de revue. De ‘ik ‘groeit op van nul jaar tot haar huidige leeftijd… Marie gaat bevrijd en een stuk sterker de deur uit.
Marie komt nog twee keer terug. Één keer om alle gevoelens die ze van haar moeder gevoeld heeft op te ruimen en een keer om het gevoel geliefd te zijn dichterbij te halen.
Wil je meer weten over IEMT?
Klik dan op deze LINK voor meer informatie of neem contact met ons op. We organiseren ook regelmatig IEMT informatieavonden waarop je IEMT kunt ervaren.
IEMT-training | Anne ten Brinke
Anne leidt ervaren coaches, psychologen en therapeuten op die worstelen met emotionele problematieken van hun cliënten.
‘In 4 dagen leer ik je een krachtige oogbewegingsmethodiek voor stressreductie, verliesverwerking, traumabehandeling en persoonlijke groei. Zo breng jij verlichting bij je cliënten. In veel gevallen sneller en effectiever dan je ooit had durven dromen…’
De opleiding is geaccrediteerd door SNRO (Stichting Nederlands Register Opleidingen) als HBO conforme bij/nascholing voor de integrale en complementaire gezondheidszorg.