30 seconden koud douchen kan het verschil maken

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Zo na de kerst heb ik telkens weer goede voornemens t.a.v. mijn gezondheid. Blijkbaar moet ik eerst flink over de schreef gaan (december maakt het toch niet meer uit) om wederom tot het inzicht te komen, dat dit niet heel handig is.
Wat is dat toch met die voornemens? Want laten we eerlijk zijn? Hoeveel van die voornemens houden we vol gedurende de rest van het jaar? Sterker nog: op dag twee van het nieuwe jaar ben je waarschijnlijk al weer terug in het gedrag van voor oud en nieuw.
Volgens jaarlijks terugkerende enquêtes houden de meesten van ons – vijf op de zes – goede voornemens niet vol. Bij mij zitten de voornemens vaak op gezondheid vlak, maar misschien heb jij ze wel op het vinden van meer balans tussen werk en privé, meer tijd doorbrengen met je dierbaren of wil je je richten op een bepaalde activiteit.
En als we onze voornemens niet volgen, wat doen we dan wel? In de avond doorwerken, op de bank hangen, onze ‘likes’ checken bij ieder berichtje dat we verstuurd hebben, op ieder moment van de dag mails beantwoorden en ons continu laten afleiden door de waan van de dag. Vul zelf maar aan als je wilt….
En wat is dat dan met die voornemens, dat we ze zo snel laten varen? Ik denk dat het woord al niet helemaal lekker gekozen is. Het is niet heel erg krachtig als je je iets gaat ‘voornemen’. Daarmee blijft er heel veel ruimte over om hier vanaf te wijken. Het is namelijk geen doel, niet iets waar je je echt aan gecommitteerd hebt. Het blijkt ook heel lastig om mezelf een voorstelling te maken bij het voornemen om ‘iets’ aan mijn gezondheid te doen. Een beetje vergelijkbaar met Sven Kramer die zich ‘voorneemt’ om snel te gaan schaatsen. Ik denk niet dat hij daar een gouden medaille mee zou winnen.
Van oorsprong zijn we natuurlijk sterk gericht op dingen die ons voldoening geven. Vandaar dat we ook zo snel afgeleid worden door alle slimme ‘marketing’ trucs van alledag. Als je je een beetje verdiept in het cognitieve brein, zul je ontdekken waarom al die ‘imprints’ die op ons afgevuurd worden, veel interessanter zijn dan een uur cross trainen, een doos tomaatjes eten, in de regen een blokje om of groene smoothies drinken. Het geeft ons namelijk op de korte termijn voldoening.
En als we onszelf dan ook nog veroordelen omdat het niet gelukt is het goede voornemen op te volgen, maken we ook nog een mooie koppeling naar het gevoel van teleurstelling over onszelf. Ik hoef denk ik niet meer uit te leggen dat hiermee de korte termijn voldoening nog interessanter wordt!
Dus als we er vanuit gaan dat de volgende punten ons in de weg zitten: de korte termijn voldoening en de te ruime voornemens, dan is de weg naar de oplossing ook in zicht (geldt niet alleen voor de jaarwisseling….).
Belangrijk om je voornemen in kleine haalbare doelen oftewel dagelijkse rituelen om te vormen. Net als tanden poetsen, heb je dan ook een aantal mentale rituelen. En je bepaalt natuurlijk zelf wat die rituelen zijn, als het maar realistisch en haalbaar is. Iets dat je zeker kunt volhouden en voldoening geeft: bijvoorbeeld vijf minuten mediteren, 30 seconde koud douchen, twee glazen water drinken vlak na het opstaan, in de ochtend even lachen naar jezelf in de spiegel of opschrijven voor welke dingen je dankbaar bent.
En zorg ervoor dat je een klein ritueel kiest, dat je regelmatig laat herinneren aan je uiteindelijke doel, dat wat je echt voldoening gaat geven, dat wat jou echt gelukkig maakt.
En ja, op basis van eigen ervaring kan ik zeggen dat 30 seconden koud douchen in de ochtend een wereld van verschil maakt voor de rest van mijn dag. Mijn intentie voor die dag is dan gezet!



X